Pasta buraczana z dynią i słonecznikiem
Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne „must have”, a raczej „must eat” tej jesieni. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi czy krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów, a nawet gęstych zup. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak również na ciepło. Prosta i szybka wykonaniu, smaczna i efektowna, a także zdrowa i w zgodzie z naturą. Smacznego!
Składniki:
- 300g buraków
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek Holle
- 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- majeranek i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pestki słonecznika i dyni uprażyć na patelni do zarumienienia.
- Następnie umyć marchewkę oraz buraki, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
- Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je, aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, a także sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu.
- Gotowe warzywa lekko przestudzić, następnie wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią oraz kukurydzą.
- Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego.