Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni

Niebanalne połączenia, które idealnie sprawdzą się jesienią. Pasta z buraków przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i tym młodszym smakoszom.

Pasta buraczana
Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni

Pasta buraczana z dynią i słonecznikiem

Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne „must have”, a raczej „must eat” tej jesieni. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi czy krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów, a nawet gęstych zup. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak również na ciepło. Prosta i szybka wykonaniu, smaczna i efektowna, a także zdrowa i w zgodzie z naturą. Smacznego!

Składniki:

  • 300g buraków
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Holle
  • 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • majeranek i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pestki słonecznika i dyni uprażyć na patelni do zarumienienia.
  2. Następnie umyć marchewkę oraz buraki, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  3. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je, aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, a także sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu.
  4. Gotowe warzywa lekko przestudzić, następnie wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią oraz kukurydzą.
  5. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego.