Szybki i prosty przepis na dyniowy sos

Jesienią chętniej sięgamy po dynię i dania z niej zrobione. Doskonałym dodatkiem do obiadu w tym okresie może być sos dyniowy!

przepis na dyniowy sosTysiące lat temu dynia była uprawiana w rejonie Ameryki Środkowej. Na Starym Kontynencie pojawiła się w okolicach XV wieku dzięki transatlantyckim wyprawom Krzysztofa Kolumba. I tu ją także pokochano, bo też wcześniej znano podobny smak – spożywano tykwę, która z dynią jest bardzo blisko spokrewniona. Dziś lubimy jej smak szczególnie jesienią. Świetnym dodatkiem do obiadu może być smaczny sos dyniowy, który możemy przygotować bardzo szybko. Warto wspomnieć, że dynia wspiera nasz układ odpornościowy, reguluje poziom ciśnienia tętniczego, wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej oraz przyczynia się do prawidłowej pracy mózgu.

Czas przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4

Składniki na sos dyniowy:

  • 1 bulionetka drobiowa Knorr
  • 25 dag dyni
  • 5 dag cebuli
  • 10 dag pomidorów
  • 0,5 szklanki śmietany
  • koperek posiekany
  • curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządź aromatyczny wywar, dodając do 2 szklanek wody bulionetkę drobiową.
  2. Oczyść dynię i rozdrobnij na mniejsze elementy. Pokrój cebulę w kawałki.
  3. Pokrojoną na kawałki cebulę oraz dynię skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa się zrumienią.
  4. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę pomidory, curry, śmietanę oraz upieczone warzywa i duś wszystko do miękkości. Możesz również zmiksować, a następnie przetrzyj.
  5. Na końcu dodaj posiekany koperek. Sos dyniowy podawaj do mięs i makaronu.