Składniki:
- 4 jajka
- 240 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g masła pokrojonego na kawałki, o temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta do posypania formy
- 300 – 400 g śliwek, umytych, bez pestek, przekrojonych na pół
Sposób przygotowania:
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.
- Cukier zemleć na cukier puder. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieść. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodać pozostałą część cukru pudru.
- Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.
- Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.
- Ciasto podawać po ostudzeniu.