
Ze wszystkich owoców leśnych jeżyny mają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości. Nie bez powodu są składnikiem wielu kosmetyków, głównie maseczek opóźniających procesy starzenia – chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce i przyspieszają syntezę kolagenu. Dlatego też dziś podajemy przepis na konfiturę z jabłek i jeżyn!
Składniki (na 4 słoiki (po 320 ML)):
- 15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego, pokrojonego na kawałki
- 1000 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
- 300 g jeżyn
- 100 g cukru
- 1 – 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sposób przygotowania:
1. Do Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach.
2. Do blendera włożyć imbir, dodać jabłka i zblendować.
3. Do garnka przełożyć zblenowane jabłka z imbirem, dodać jeżyny i gotować przez ok 20 minut co jakiś czas mieszając.
4. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, gotować jeszcze przez ok. 30 minut.
5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
6. Podawać jako dodatek.
Źródło: Thermomix