Składniki:
- woda po 1 puszce po cieciorce (około 200 ml)
- szczypta soli
- 250 g cukru w kryształkach, ale może być też cukier puder
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Odsącz ciecierzycę (możesz ją wykorzystać do zrobienia hummusu lub sałatki).
- Przelej aquafab’e do wysokiego pojemnika lub misy miksera.
- Ubijaj na wysokich obrotach do otrzymania sztywnej piany.
- Do ubitej piany stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
- Pod sam koniec dodaj ocet winny lub sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj. Tak jak w przypadku białek – powinna powstać gęsta, błyszcząca, sztywna piana.
- Otrzymaną pianę umieść w rękawie cukierniczym i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 130ºC przez około godzinę, w razie konieczności, np. jeśli bezy są duże, wydłuż czas pieczenia o 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika studź jeszcze przez około godzinę, aby bezy były chrupiące z wierzchu i lekko kleiste w środku.