Szparagi zawijane w plastry wędlin

Już mieszkańcy starożytnego Rzymu, Grecji i Egiptu uważali, że szparagi to prawdziwy rarytas. W Europie po raz pierwszy pojawiły się około XV wieku, we Francji – tam od razu doceniono ich smak i okrzyknięto przysmakiem królów.

Szparagi zawijane w plastry wędlin. Foto ZM Pekpol

Składniki:

  • 1 opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol
  • 1 opakowanie szynki gotowanej w plastrach ZM Pekpol
  • 1 opakowanie krakowskiej drobiowej w plastrach ZM Pekpol
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek białych szparagów
  • olej
  • sól i pieprz
  • cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi delikatnie obrać. Odkroić zdrewniałe końcówki.
  2. Zawinąć w wędliny dla pewności spiąć wykałaczką. Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grilla.
  3. Szparagi skropić olejem, doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Umieścić na blaszce do pieczenie i podpiekać aż nabiorą koloru.
  4. Po wyciągnięciu skropić delikatnie cytryną.