Gulasz węgierski z Kiełbasą Myśliwską
Składniki:
- 25 dkg wieprzowiny
- 25 dkg Kiełbasy Myśliwskiej Suchej z szynki z Chrzanowa
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów bez skórki
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- Mielona ostra papryka
- Mielony kminek
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w kostkę i oprószamy mąką. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni lub w garnku o grubym dnie.
- Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy, następnie dokładamy mięso i przeciśnięty czosnek.
- Całość smażymy aż mięso się zrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. Jeśli trzeba podlewamy wodą lub bulionem.
- Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki oraz ostrą paprykę i kminek.
- Dusimy jeszcze ok. 15-25 minut. Przekładamy do miseczek i dekorujemy natką. Smacznego!