To także bardzo cenne źródło błonnika pokarmowego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, sprawdza się jako dodatek do gulaszy czy sosów. Można przygotowywać z niej kotlety, a także wypiekać z niej chleb (w formie zmielonej).
Zobacz również – Pieczone pierogi ze śledziem
Składniki:
- łopatka – 500 gramów
- kwaśna śmietana – 3 łyżki
- Fix Naturalnie smaczne Gulasz Knorr – 1 opakowanie
- kasza gryczana w torebce – 4 opakowania
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- bułka tarta – 2 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- majeranek – 1 szczypta
- wędzony boczek – 100 gramów
- suszone grzyby leśne – 10 gramów
- olej rzepakowy – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w grubą kostkę podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.
- Mięso zalej 400 ml wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne – nada on potrawie odpowiedni smak oraz poprawi konsystencję gulaszu.
- Całość duś pod przykryciem około 30- 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
- W między czasie w dużej ilości wody, w garnku ugotuj kasze gryczaną.
- Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Dodaj do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekane, wcześniej namoczone suszone grzyby.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj do nich ugotowaną kaszę, jajka, mąkę oraz bułkę tartą. Całość dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzem i majerankiem.
- Na rozgrzanym tłuszczu smaż małe racuchy. Gulasz podawaj z racuszkami i z łyżką śmietany lub jogurtu.