
Mogą to być np. pieczone pierogi ze śledziem, suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulką podane z sosem śmietanowo-serowym. Z przepisu wychodzi około 30 pierogów (zależy od wielkości).
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
ZACZYN:
- 200 ml mleka 3,2%
- 40 g mąki (2 łyżki)
- 25 g drożdży (1/4 paczki)
- szczypta cukru
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 40 g masła (1 łyżka)
- 1 duże jajko
- gałka muszkatołowa
- sól
Farsz
- 300 g śledzia – Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
- 2 cebulki + oliwa z oliwek rafinowana do podsmażenia (po usmażeniu ok. 150 g)
- 75-100 g suszonych pomidorów z zalewy (nie suszone)
- sól, pieprz
Na wierzch:
- białko
- pestki dyni
Sos
- 200 ml śmietany 30%
- 50-70 g sera pleśniowego Blue
Sposób przygotowania:
Zaczyn
- Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy.
- Wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru. Lekko mieszamy.
- Odstawiamy na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, dodajemy całe jajko, rozpuszczone masło (może być ciepłe) oraz dobrą szczyptę soli i odrobinę gałki muszkatołowej.
- Zagniatamy energicznie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto musi być bardzo elastyczne i sprężyste, powinno być wyrabiane przynajmniej 10-15 minut.
- Wkładamy do czystej miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz
- Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie na małym ogniu.
- Filety śledziowe oraz suszone pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę, mieszamy.
- Nie musimy dodawać już oliwy, jeśli suszone pomidory były z zalewy. A jeśli były w mocno przyprawionej zalewie – praktycznie nie musimy doprawiać farszu. Jeśli jest taka potrzeba, robimy to solą i pieprzem.
Ciasto
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 2-3 części, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy kółeczka.
- Łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy, najlepiej ręcznie.
- Pierogi sparujemy rozbełtanym białkiem jajka, posypujemy pestkami dyni, kładziemy na blaszce do pieczenia, pozostawiając 2-3 cm odstępu między jednym a drugim.
- Pieczemy ok. 10 minut w piecyku rozgrzanym do 200’C z włączonym termoobiegiem na środkowej półce.
SOS
- Śmietanę ubijamy za pomocą miksera, dodajemy ser pleśniowy i miksujemy na jednolitą masę.
- Pierogi podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu.