Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

Sałatka Cezar
Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

Niedzielne popołudnie to czas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na niedzielnym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy.  Dodatkowo sałatka Cezar to klasyczna pozycja, która przypadnie do gustu niemalże każdemu.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 bagietka
  • 1 sałata lodowa
  • 40 g żółtego sera
  • 100 g pestek dyni Bakalland
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sałatka Cezar – sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu.
  3. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę.
  4. Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy sosem.