Niedzielne popołudnie to czas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na niedzielnym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy. Dodatkowo sałatka Cezar to klasyczna pozycja, która przypadnie do gustu niemalże każdemu.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1 bagietka
- 1 sałata lodowa
- 40 g żółtego sera
- 100 g pestek dyni Bakalland
- sól
- pieprz
Sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sałatka Cezar – sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu.
- Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę.
- Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny.
- Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy sosem.