
Sałatka koktajlowa z krewetkami i papryką będzie świetnie wyglądać na letnim stole dzięki połączeniu wielu różnych barw.
Sałatka koktajlowa z krewetkami i papryką
Składniki:
- 200 gramów makaronu farfalle
- 150 gramów krewetek koktajlowych
- 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
- papryka czerwona
- papryka żółta
- świeży, zielony ogórek
- cytryna
- pół pęczka koperku
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek ketchupu
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek.
- Kolorowe papryki i ogórka, dokładnie umyj, a później pokrój w drobną kostkę.
- Krewetki odcedź z zalewy.
- Przygotuj sos. W misce połącz: ketchup z majonezem, wodą, sokiem z cytryny i zawartością opakowania sosu sałatkowego, który wyśmienicie skomponuje się z pozostałymi składnikami.
- Do sosu dodaj pokrojone warzywa, makaron, krewetki i posiekany koperek. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do mniejszych miseczek i podawaj.
Krewetki swoją popularność zawdzięczają delikatnemu mięsu, które oprócz świetnego smaku posiada wiele wartości odżywczych i mało kalorii. Są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Istnieje ponad 2500 gatunków krewetek, jednak do spożycia nadaje się tylko kilka z nich. Najbardziej znane są:
- tygrysie (Black tiger), w gastronomi funkcjonują jako krewetki królewskie. Ich pancerz pokryty jest szaro-zielonkawymi paskami, to jedne z największych krewetek.
- białe (Vannamei), w gastronomi również nazywane są krewetkami królewskimi – osiągają duży rozmiar, spodnia część ciała jest biała, a pancerz szarobrązowy.
- czerwone argentyńskie
- grenlandzkie (północne)
- małe koktajlowe