Przepis na sałatkę koktajlową z krewetkami i papryką

Sycąca i smaczna - taka właśnie jest makaronowa sałatka z krewetkami!

sałatka koktajlowa z krewetkami
Przepis na sałatkę koktajlową z krewetkami i papryką

Sałatka koktajlowa z krewetkami i papryką będzie świetnie wyglądać na letnim stole dzięki połączeniu wielu różnych barw.

Sałatka koktajlowa z krewetkami i papryką

Składniki:

  • 200 gramów makaronu farfalle
  • 150 gramów krewetek koktajlowych
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • świeży, zielony ogórek
  • cytryna
  • pół pęczka koperku
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek.
  2. Kolorowe papryki i ogórka, dokładnie umyj, a później pokrój w drobną kostkę.
  3. Krewetki odcedź z zalewy.
  4. Przygotuj sos. W misce połącz: ketchup z majonezem, wodą, sokiem z cytryny i zawartością opakowania sosu sałatkowego, który wyśmienicie skomponuje się z pozostałymi składnikami.
  5. Do sosu dodaj pokrojone warzywa, makaron, krewetki i posiekany koperek. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do mniejszych miseczek i podawaj.

Krewetki swoją popularność zawdzięczają delikatnemu mięsu, które oprócz świetnego smaku posiada wiele wartości odżywczych i mało kalorii. Są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Istnieje ponad 2500 gatunków krewetek, jednak do spożycia nadaje się tylko kilka z nich. Najbardziej znane są:

  • tygrysie (Black tiger), w gastronomi funkcjonują jako krewetki królewskie. Ich pancerz pokryty jest szaro-zielonkawymi paskami, to jedne z największych krewetek.
  • białe (Vannamei), w gastronomi również nazywane są krewetkami królewskimi – osiągają duży rozmiar, spodnia część ciała jest biała, a pancerz szarobrązowy.
  • czerwone argentyńskie
  • grenlandzkie (północne)
  • małe koktajlowe