Placuszki owsiane z sosem Hochland

Placuszki owsiane podane z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską świetnie sprawdzą się na zimowe śniadanie. Doskonałym dodatkiem jest gęsty i aromatyczny sos serowy.

Placuszki owsiane z sosem Hochland

17

Składniki:

Na placuszki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia
  • 150 ml maślanki

Na sos:

  • 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Śmietankowy Hochland
  • 50 ml śmietanki 30%
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Plastry szynki parmeńskiej
  • Szczypiorek do posypania
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje).
  2. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony.
  3. Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania.
  4. Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy.
  5. Jajko wbijamy do małej miseczki.  Za pomocą łyżki robimy wir i wlewamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Jajko wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych.
  6. Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.