17
Składniki:
Na placuszki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia
- 150 ml maślanki
Na sos:
- 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Śmietankowy Hochland
- 50 ml śmietanki 30%
- Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- Plastry szynki parmeńskiej
- Szczypiorek do posypania
- 2 jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje).
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony.
- Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania.
- Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy.
- Jajko wbijamy do małej miseczki. Za pomocą łyżki robimy wir i wlewamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Jajko wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych.
- Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.