„Smakoterapia” Iwony Zasuwy

Jak jeść smacznie i mądrze? Iwona Zasuwa – propagatorka zdrowego i świadomego odżywiania, autorka popularnego bloga smakoterapia.pl w swojej debiutanckiej książce otwiera przed czytelnikiem bogaty i kolorowy świat kuchni roślinnej – bez glutenu, nabiału i cukru.

„Smakoterapia” Iwony Zasuwy

Potrzeba matką wynalazków? W przypadku Iwony ta zasada ma całkowicie swoje zastosowanie. Od zawsze pasjonowało ją zdrowe odżywianie, jednak do momentu urodzenia syna, nie zdawała sobie sprawy, jak bardzo będzie zmuszona zmodyfikować swój jadłospis. Diagnoza: alergik. Problem: jak przekonać dziecko do zdrowego jedzenia? Tak zaczęła się jej przygoda z terapią smakiem.

Zdrowie zaczyna się na talerzu

Iwona, mianowana przez internautów „Królową Kaszy Jaglanej”, kieruje się podstawowymi zasadami: rezygnuj w kuchni z produktów wysoko przetworzonych i maksymalizuj jednocześnie ilość naturalnych składników. W zdrowej kuchni roślinnej nie chodzi bowiem tylko i wyłącznie o spożywanie samych warzyw, a o wykorzystywanie produktów nieprzetworzonych i najwyższej jakości. Tych, które są odzwierciedleniem powrotu do natury w najczystszej jej postaci. Zaznacza przy tym, że jest przeciwniczką przymusu i jakiegokolwiek nacisku związanego z odżywianiem, a raczej zwolenniczką świadomego wyboru, dzięki któremu jedzenie kojarzy się z przyjemnością, radością i szczęściem, co – jak się okazuje – jest możliwe, nawet przy różnego rodzaju ograniczeniach dietetycznych. Bloga zaczęła pisać po urodzeniu syna, u którego zdiagnozowano szereg alergii i nietolerancji pokarmowych, a dodatkowo – astmę i atopowe zapalenie skóry. Wskazania lekarskie dotyczyły więc diety opartej na naturalnych składnikach, bez tzw. „gotowców” i z wykluczeniem czynników alergizujących. W praktyce oznaczało to rezygnację ze sklepowego chleba, nabiału, cukru, gotowych wędlin, potraw mącznych, i jednocześnie – trudności w poszukiwaniach produktów dobrej jakości.

„Smakoterapia” Iwony Zasuwy

Iwona Zasuwa

Z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym chórzystek i wokalistek sesyjnych. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów „Ugotuj mi, Mamo” na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni warsztatów kulinarnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz Akademii Smakoterapii dla Dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i producentów zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Przez internautów nazywana „Królową Kaszy Jaglanej”.