Zapiekanka warzywna w stylu angielskim

Warzywa (zwłaszcza korzeniowe) fantastycznie smakują po upieczeniu: solo, w towarzystwie ziół lub w formie różnorodnych zapiekanek.

Zapiekanka warzywna w stylu angielskim

A skoro o zapiekanych smakołykach mowa, zachęcamy do wypróbowania przepisu na zapiekankę warzywną w stylu angielskim.Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Fix Naturalnie Smaczne Gulasz warzywny Knorr
  • 500 g ziemniaków
  • 30 g masła
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 ml wody
  • 30 ml mleka
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj je w słonej wodzie. Następnie odcedź kartofle i przeciśnij przez praskę, aż powstanie gładka masa.
  2. Do wszystkiego dodaj mleko oraz masło. Mieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość dopraw czarnym pieprzem.
  3. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w kosteczkę o wielkości 1×1 cm.
  4. Rozgrzej w rondelku olej i podsmaż na nim warzywa. Wlej wodę oraz wsyp zawartość opakowania Fix Naturalnie Smaczne Gulasz warzywny Knorr. Gotuj przez 15 minut do miękkości warzyw.
  5. Po tym czasie rozdziel gulasz do niewielkich naczyń żaroodpornych do ¾ wysokości pojemnika. Na wierzch nałóż warstwę puree z ziemniaków.
  6. Danie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Gotowe zapiekanki udekoruj natką pietruszki.