Pomysł na wiśniowe serniki w słoikach, inspirowany przepisem Marthy Stewart
Składniki:
Masa serowa:
- 220 g twarogu sernikowego,
- ½ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- ½ szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- Sól,
- 3-4 łyżki dżemu wiśniowego lub wiśni w zalewie.
Kruszonka:
- 4 pokruszone ciastka owsiane
- 1 ½ łyżeczki niesolonego roztopionego masła
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Masa: Ubić twaróg z cukrem przez ok. 3 minuty mikserem na średnich obrotach. Kolejno wbijać jajka. Następnie dodać śmietanę, sok
z cytryny i ¼ łyżeczki soli. Miksować przez 3 minuty na gładką masę. - Przygotowaną masę rozlać do 6 małych słoików, wypełniając każdy do 2/3 wysokości.
- Następnie umieścić otwarte słoiki w formie z głębokim spodem. Przykryć folią i zrobić
w niej kilka dziurek. Piec przez ok. 45 minut. Gotową upieczoną masę wstawić na noc
do lodówki. - Kruszonka: wymieszać masło i pokruszone herbatniki. Umieścić na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut. Ostudzić. - Na koniec do słoików z masą serową dodać 3-4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub wiśni w
zalewie. Wiśniową warstwę przykryć kruszonką (1 czubata łyżka na słoiczek).