Starożytne szparagi z kurczakiem i makaronem

Cesarz Oktawian August mawiał: Zrób to zanim ugotują się szparagi, co oznaczało, aby zrobić coś jak najszybciej.

makaron ze szparagami
Historia szparagów sięga starożytności, ich wizerunek obecny jest na sarkofagach sprzed 5 tysięcy lat.

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki 250 g
  • Pierś kurczaka – 500 g
  • Zielone szparagi – 1 pęczek
  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • Świeży tymianek
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
  2. Po umyciu szparagów pozbywamy się końcówek poprzez odłamanie.
  3. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty.
  4. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi.
  5. Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.
    Smacznego!