Historia szparagów sięga starożytności, ich wizerunek obecny jest na sarkofagach sprzed 5 tysięcy lat.
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki 250 g
- Pierś kurczaka – 500 g
- Zielone szparagi – 1 pęczek
- Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
- Świeży tymianek
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Oliwa – 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
- Po umyciu szparagów pozbywamy się końcówek poprzez odłamanie.
- Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty.
- Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi.
- Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.
Smacznego!