Składniki:
- 10 czarnych oliwek bez pestek Serpis,
- 1 starty pomidor bez skórki,
- 2-3 łyżki oleju ryżowego Olitalia,
- świeża bazylia lub oregano,
- sól i pieprz,
- anchois
Na tortos:
- 75 g mąki kukurydzianej,
- 25 g mąka pszenna,
- 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine Delikatna,
- woda
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą.
- Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk.
- Gotowe ciasto odstaw na kilka minut.
- Z ciasta uformuj małe płaskie kółka.
- Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego.
- Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek Olitalia.
- Udekoruj szczypiorkiem i anchois.