
Śniadanie wielkanocne to przegląd świątecznych pyszności, a wraz z nimi – mnóstwo kalorii, które dostarczymy organizmowi. To wszystko sprawia, że nasza wiosenna dieta odchodzi na chwilę w niepamięć. Warto przygotować na świąteczny stół coś lekko strawnego!
Składniki:
- 400 g schabu środkowego
- 3 łyżki Przyprawy do wieprzowiny (np. Knorr)
- bakłażan
- cebula czerwona
- 150 g groszku cukrowego
- 10 g świeżego imbiru
- 80 ml chińskiego sosu Hoisin
- 4 ml oleju do smażenia
- łyżka papryki
- ¼ pęczka kolendry
Sposób przygotowania:
- Na patelni bez tłuszczu ułóż bakłażana pokrojonego w plastry. Smaż go po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ostudź i pokrój w grube paski przypominające wielkością frytki.
- Schab pokrój w grube paski i oprósz obficie Przyprawą do mięsa Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste. Dodaj starty imbir i 2 łyżki oleju.
- Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie wrzuć paprykę pokrojoną w grube słupki i cebulę pokrojoną w plastry. Smaż chwilę, aż cebula zacznie robić się szklista.
- Dodaj bakłażana, groszek i sos Hoisin. Pod koniec smażenia dodaj listki kolendry. Całość dokładnie wymieszaj podrzucając składniki w sosie. Gotową wieprzowinę podawaj z ryżem.