Świąteczne pierogi z makiem

Sekret świątecznych pierogów tkwi w idealnej konsystencji i elastyczności ciasta. Cienkie, delikatne, nierozpadające się podczas gotowania. Nie powinno zawierać zbyt dużej ilości mąki, gdyż staje się wtedy twarde i ciężko się skleja. Warto zadbać także o farsz i jakość produktów, z których go przygotowujemy. Bardzo ważne jest, aby był on gęsty i zwarty. Oto nowe propozycje podania świątecznych pierogów od szefa kuchni Knorr.

Świąteczne pierogi z makiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki prażonych migdałów
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej woda
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

1. Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
2. Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
4. Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
5. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
6. Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.