Zdrowa, smaczna i pożywna – taka właśnie jest zupa krem z zielonego groszku. Jej delikatny smak uwodzi zmysły, a bogata konsystencja zadowoli nawet największych łakomczuchów. Pokoloruj swoją dietę z tym warzywnym wywarem naszego przepisu.
Zobacz także: Wegetariańskie burgery z dynią
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki
- 1 kg zielonego groszku
- 1 l wody
- pół pora
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 1 cytryna
- pół pęczka świeżej mięty
- 1 opakowanie groszku ptysiowego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli do smaku
- szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 3 łyżki oleju
- 2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
Zupa krem z zielonego groszku
Na początku umyj starannie por, a następnie pokrój go w paski. Natomiast cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki obierz ze skórki i podziel na cztery części.
Rozgrzej olej w garnku, po czym dodaj do niego cebulę i por. Smaż warzywa do momentu, aż nabiorą rumianej barwy. Do całości wlej 1 l wody oraz wrzuć ziemniaki. Później dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj przez około 15 minut do miękkości ziemniaków. Następnie wsyp groszek i gotuj wszystko przez 5 minut. Pamiętaj, że groszek ma być miękki, ale powinien też zachować swój zielony kolor. Zupę skrop sokiem z cytryny oraz dopraw cukrem. Na koniec wrzuć listki świeżej mięty i wszystko starannie zmiksuj. Możesz też przelać zupę przez sito. Zieloną zupę krem serwuj z groszkiem ptysiowym.