Przepyszna zupa krem z zielonego groszku

Jeśli tęsknimy za wiosną i ciepłymi dniami, to nie ma lepszego rozwiązania, niż sięgnięcie po zielone przepisy, które smakowo przeniosą nas w tę rozkwitającą porę roku.

zupa krem z groszku
Przepyszna zupa krem z zielonego groszku. Foto Javier Disabato/Pexels

Zdrowa, smaczna i pożywna – taka właśnie jest zupa krem z zielonego groszku. Jej delikatny smak uwodzi zmysły, a bogata konsystencja zadowoli nawet największych łakomczuchów. Pokoloruj swoją dietę z tym warzywnym wywarem naszego przepisu.

Zobacz także: Wegetariańskie burgery z dynią

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki

  • 1 kg zielonego groszku
  • 1 l wody
  • pół pora
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 1 cytryna
  • pół pęczka świeżej mięty
  • 1 opakowanie groszku ptysiowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr

Zupa krem z zielonego groszku

Na początku umyj starannie por, a następnie pokrój go w paski. Natomiast cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki obierz ze skórki i podziel na cztery części.

Rozgrzej olej w garnku, po czym dodaj do niego cebulę i por. Smaż warzywa do momentu, aż nabiorą rumianej barwy. Do całości wlej 1 l wody oraz wrzuć ziemniaki. Później dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj przez około 15 minut do miękkości ziemniaków. Następnie wsyp groszek i gotuj wszystko przez 5 minut. Pamiętaj, że groszek ma być miękki, ale powinien też zachować swój zielony kolor. Zupę skrop sokiem z cytryny oraz dopraw cukrem. Na koniec wrzuć listki świeżej mięty i wszystko starannie zmiksuj. Możesz też przelać zupę przez sito. Zieloną zupę krem serwuj z groszkiem ptysiowym.