Ten w wersji szpinakowej doskonale będzie smakował w połączeniu z sosem śmietanowym. Pysznym uzupełnieniem dania będzie łosoś, który najpierw podgrzewany jest na patelni, a potem pieczony w piekarniku.
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle szpinakowego
- Knorr Naturalnie smaczne – Tagliatelle z kurczakiem
- 500 g filetu z łososia
- cebula
- skórka otarta z 1 cytryny
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta szafranu
- 100 ml białego wina
- 200 ml śmietany 30%
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeży tymianek do dekoracji
- wiórki drewniane do wędzenia
Sposób przygotowania:
- Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.
- Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, co sprawi, że sos będzie idealnie przyprawiony i zyska właściwą konsystencję. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok.
- Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę.
- Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.
- Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.