Składniki:
- 0,5 kg mięsa z dzika lub mięsa wieprzowego
- Żurek Śląski Knorr
- 300 g wędzonego boczku
- marchew
- 0,5 pora
- 0,5 selera
- 2 średniej wielkości cebule
- 300 g kurek
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren jałowca
- kminek
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.
- Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
- Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i pokruszony kminek).
- Żurek śląski Knorr, dla nadania smaku, przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając – tak, aby nie powstały grudki.
- Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.
- Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli do smaku.