Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

W niewielkich, rubinowych kuleczkach czerwonej porzeczki kryje się prawdziwe bogactwo witaminy C, P, kwasu askorbinowego i pektyn. Te letnie owoce świetnie wspomagają naszą odporność, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają koloryt skóry, zapobiegają miażdżycy i chorobom układu naczyniowego.

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Składniki:

  • pistacje obrane niesolone – 300 g
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • cukier puder – 50 g
  • serek mascarpone – 200 g
  • czerwone porzeczki obrane – 500 g
  • miód płynny – 2 łyżeczki
  • czerwone wino półwytrawne – 1/3
  • tartaletki do nadzień słodkich – opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy.
  2. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder.
  3. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia.
  4. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
  5. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.