Składniki:
- pistacje obrane niesolone – 300 g
- śmietanka 30% – 200 ml
- cukier puder – 50 g
- serek mascarpone – 200 g
- czerwone porzeczki obrane – 500 g
- miód płynny – 2 łyżeczki
- czerwone wino półwytrawne – 1/3
- tartaletki do nadzień słodkich – opakowanie
Sposób przygotowania:
- Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy.
- Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder.
- Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia.
- Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
- Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.