Tartaletki z ciasta francuskiego

Masz już dość jedzenia kanapek? Świetną alternatywą dla nich mogą być tartaletki!

Tartaletki z ciasta francuskiego
Tartaletki z ciasta francuskiego

Tartaletki z ciasta francuskiego to przepis prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy pół godziny, by cieszyć się smakiem wykwintnych tartaletek z pomidorami, serem i oliwkami. Chwila i możemy poczuć się niczym w słonecznej Italii!

Składniki:

  • 400 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie Lasagne Naturalnie smaczne!
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorów malinowych
  • 100 g sera parmezan lub innego twardego sera
  • 50 g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Lasagne Naturalnie smaczne! wymieszaj ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok.
  2. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.
  3. W powstałej studni ułóż składniki: ser, pomidorki przekrojone na pół, oliwki. Całość zapiecz w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
  4. Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.