Tartaletki z ciasta francuskiego to przepis prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy pół godziny, by cieszyć się smakiem wykwintnych tartaletek z pomidorami, serem i oliwkami. Chwila i możemy poczuć się niczym w słonecznej Italii!
Składniki:
- 400 g gotowego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie Lasagne Naturalnie smaczne!
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g pomidorów malinowych
- 100 g sera parmezan lub innego twardego sera
- 50 g czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
- Lasagne Naturalnie smaczne! wymieszaj ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok.
- Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.
- W powstałej studni ułóż składniki: ser, pomidorki przekrojone na pół, oliwki. Całość zapiecz w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
- Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.