Tiramisu z wiśniami

tiramisu z wisniami

Walentynki to świetny moment na okazanie bliskim naszych uczuć. I choć o relacje warto dbać na co dzień, w tym szczególnym dniu zróbmy to z większym zaangażowaniem. Śniadanie do łóżka czy romantyczna kolacja we dwoje – zawsze będą na topie!

Składniki:

  •  200g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT
  • 250g serka typu mascarpone
  • 250g śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
  • 200g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
  • 100g biszkoptów
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

Rozmrożone wiśnie umieścić w rondlu i dodać 100g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT, gotować kilka minut, odstawić by owoce naciągnęły syropem. Odsączyć. Mascarpone ucierać mikserem, dolewając 100g syropu. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę, połączyć z masą z serka i wstawić do lodówki. Kawę rozpuścić w szklance w 200ml wody, dodać likier lub olejek, dobrze wymieszać, nasączać biszkopty i układać na
dnie pucharków. Przykryć warstwą kremu, ułożyć wiśnie i układać kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni, zakończyć warstwą kremu, posypać kakao i udekorować wiśniami w syropie.
Cena: 5,99 zł