TOP 5 sposobów na dobre rozpoczęcie dnia – muzyka, śniadanie, kawa

Miłe rozpoczęcie dnia to szansa na równie udaną jego pozostałą część. Dobry humor towarzyszący nam o poranku pozostanie z nami na dłużej, jeśli tylko nieco o niego zadbamy.

Woman relaxing at cozy home atmosphere on the bed. Young woman with cup of cocoa or coffee in hands and cookies enjoying comfort. Soft light and comfy lifestyle concept.
Woman relaxing at cozy home atmosphere on the bed. Young woman with cup of cocoa or coffee in hands and cookies enjoying comfort. Soft light and comfy lifestyle concept.

Warto więc zastanowić się, co tak naprawdę sprawia nam przyjemność i zaserwować sobie to z samego rana, w co najmniej podwójnej dawce! Choć upodobania to kwestia indywidualna, jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, które zapewniają pozytywne nastawienie o poranku.

Muzyka

Warto tuż po przebudzeniu włączyć swoją ulubioną muzykę. Powinna być energetyczna, żeby pobudzić nas do działania, lub po prostu pogodna i optymistyczna, aby przywołać miłe wspomnienia i uśmiech na naszej twarzy. Dobrze jest, aby towarzyszyła nam przez cały poranek, podczas przygotowań do wyjścia z domu.

Kilka głębokich wdechów

Najlepiej otworzyć okno, choć na krótką chwilę, i wpuścić do środka nieco świeżego powietrza. Nawet jeśli pogoda jest niesprzyjająca, taka wymiana powietrza dobrze nam zrobi. Dobrze jest również stanąć w pobliżu otwartego okna i wziąć kilka naprawdę głębokich oddechów, które wspaniale dotlenią nasz organizm i pobudzą do aktywności.

Prysznic

Wczesny ranek to idealna pora na prysznic, który rozbudzi nasze zmysły i zapewni chwilę błogiej przyjemności. Na nasze ciało najlepiej działa ten zimny lub chłodny, ale miłośnicy mniej ekstremalnych wrażeń o poranku mogą oczywiście zrobić sobie ciepły, byle nie za gorący!

Miłym dodatkiem będzie kropla naszego ulubionego, pachnącego kosmetyku pod prysznic. Taka porcja swoistej aromaterapii z rana wprawi w dobry nastrój.

Pyszne i pożywne śniadanie

Śniadanie to oczywiście najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dostarcza mnóstwa energii, która jest niezbędna do tego, aby zmierzyć się z wyzwaniami dnia codziennego. Aby należycie spełniało swoje funkcje, powinno być pożywne i smaczne. Warto zadbać o to, aby składało się z samych wartościowych produktów.

Kawa

Czas na prawdziwą chwilę przyjemności. Filiżanka kawy o poranku to świetny dodatek do śniadania, który wspaniale wzbogaci jego smak, zapewni nam mnóstwo pozytywnej energii i wywoła uśmiech na twarzy (poznaj kawy Jacobs). Forma jej podania i rodzaj oczywiście zależą od naszych upodobań. Jedni wolą mocne espresso, inni pyszną mleczną latte, a jeszcze inni puszyste cappuccino.

Ważne tylko żeby odkryć swój ulubiony smak. Chcąc sprawić przyjemność sobie i swoim bliskim, można wypróbować nowe sposoby przyrządzenia tego pysznego napoju z różnymi dodatkami, które zaskoczą innym niż zazwyczaj smakiem.

Cudowne połączenie kawy i kakao – idealne na dobry początek dnia

Składniki (dwie porcje):

  •     1 łyżeczka gorzkiego kakao
  •     2 łyżeczki cukru
  •     2 łyżeczki drobno zmielonej aromatycznej kawy
  •     1 łyżeczka cukru wanilinowego
  •     2 łyżki bitej śmietany
  •     100 ml mleka
  •     300 ml wrzątkuMleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier wanilinowy i podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy kakao i cukier. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. W osobnym naczyniu zaparzamy kawę i dodajemy ją do kakaowego mleka. Wszystko razem mieszamy. Filiżanki nieco ogrzewamy i przelewamy do nich przygotowany napój kawowy. Wierzch dekorujemy śmietanką i posypujemy odrobiną kakao.

Kawa z orzechami i kardamonem – już jeden łyk wystarczy, aby mieć udany dzień!

Składniki (dwie porcje):

  •     4 czubate łyżeczki ulubionej kawy mielonej
  •     2 filiżanki wody
  •     2 łyżki kremu orzechowego
  •     pół łyżeczki kardamonu
  •     pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  •     2 czubate łyżki zmielonych orzechów (włoskie lub laskowe)
  •     bita śmietana
  •     cukierKrem orzechowy rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzącej wody i rozlewamy do filiżanek. Resztę uzupełniamy zaparzoną kawą. Dodajemy po łyżeczce cukru (lub według upodobania). Zmielone orzechy mieszamy z gałką muszkatołową i kardamonem. Wierzch filiżanek dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy przygotowaną posypką orzechową. Gotowe!

Artykuł sponsorowany