
Nie tylko gryczana! Na polskie stoły wkroczyły liczne dania, które bazują na mniej popularnych kaszach. Coraz częściej jadana jest kasza jęczmienna. Również kasza jaglana trafiła w gusta Polaków. Najciekawszą propozycją wydaje się jednak kuskus. Co w nim takiego niezwykłego? Kuskus łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Uważa się go za symbol szczęścia i bogactwa, ale jego sukces to przede wszystkim zasługa niezwykłego smaku. Można przyrządzić go na wiele sposobów, ale naszym faworytem jest kuskus z wołowiną!
Kuskus z wołowiną
Kuskus jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ponieważ wystarczy zalać tę kaszę na kilka minut gorącą wodą. To sprawia, że jest on smacznym i szybkim zamiennikiem innych obiadowych węglowodanów, takich jak ziemniaki czy ryż. Prostota w przyrządzaniu kuskusu pozwoli na bezstresowe przygotowanie nawet złożonego dania. Dlatego warto wykorzystać tę właściwość i dodać do niego coś pysznego, jak na przykład smażoną wołowinę z warzywami. Taka pełnowartościowa potrawa będzie cieszyć zarówno oczy, jak i żołądek.
Składniki:
- łopatka wołowa bez kości – 50 dekagramów
- Fix Naturalnie smaczne Gulasz Knorr – 1 opakowanie
- opakowanie kaszy kuskus – 1 sztuka
- ziemniaki – 50 dekagramów
- marchewki – 2 sztuki
- pomidory – 2 sztuki
- dynia – 25 dekagramów
- cukinia – 25 dekagramów
- cebula – 25 dekagramów
- biała kapusta – 35 dekagramów
- kminek, ziele angielskie, pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- woda – 500 mililitrów
Sposób przygotowania:
- Mięso i umyte, oczyszczone warzywa (kapustę, cukinię, cebulę, ziemniaki, marchewki, pomidory i dynię) pokrój w równą kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj mięso i cebulę. Smaż przez 10 minut, po czym dodaj ziarna ziela angielskiego i kminek.
- Duś na średnim ogniu około 5 minut. Następnie wlej do garnka 500 mililitrów wody.
- Do całości dodaj fix oraz ziemniaki, kapustę, marchew i dynię. Ewentualnie dolej wody – tak, aby wszystko było przykryte. Gotuj dalej na średnim ogniu przez 20 minut.
- Pod koniec duszenia dodaj pomidory oraz cukinię.
- W między czasie zalej kaszę kuskus lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:1. Odstaw na kilka minut i poczekaj, aż napęcznieje. Gulasz mięsno-warzywny podawaj z kaszą kuskus.