Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi

Choć tegoroczny karnawał świętujemy inaczej niż w poprzednich latach, szybkie menu na domówkę w okrojonym gronie przyda się zawsze. Propozycją dla znudzonych rollsami czy warzywnymi tartaletkami są zapiekane kanapeczki.

zapiekane kanapeczki
Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi

Zapiekane kanapeczki są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne – połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę!

Składniki:

  • bagietka
  • kilka łyżek oliwy
  • 100 g Rukoli marki Eisberg
  • 2 średnie gruszki
  • 225 g sera halloumi
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • garść orzechów włoskich
  • kilka łyżeczek konfitury z borówek

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę pokroić pod skosem na kromki.
  2. Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej).
  4. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
  5. Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  6. Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.