Zapiekane kanapeczki są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne – połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę!
Składniki:
- bagietka
- kilka łyżek oliwy
- 100 g Rukoli marki Eisberg
- 2 średnie gruszki
- 225 g sera halloumi
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- garść orzechów włoskich
- kilka łyżeczek konfitury z borówek
Sposób przygotowania:
- Bagietkę pokroić pod skosem na kromki.
- Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej).
- Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
- Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.