Przepis, który dziś pozwalam sobie podesłać sprawdzi się tu idealnie! Pyszne jesienne tortille z kaszą gryczaną – doskonałym źródłem białka i kopalnią cennych witamin, to szybki i pożywny obiad, który dostarczy nam energii na całe popołudnie.
Składniki:
- opakowanie tortilli Dan Cake (4 placki)
- 2 woreczki ( 2x100g) kaszy gryczanej
- 1 żółta papryka
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka ostrej paprykisól,
- pieprz
- kolendra
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy.
- Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
- Patelnię stawiamy z powrotem na mały ogień i podsmażamy 5 minut cały czas mieszając. W tym czasie opiekamy tortille.
- Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze. Przekładamy tortille na talerz.
- Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką.