
Udany piknik możemy zorganizować nawet w miejskim parku – nie trzeba jeździć daleko za miasto, żeby złapać trochę promieni wakacyjnego słońca i miło spędzić czas. Nie ważne, czy postanowiliśmy zrobić sobie krótką przerwę w pracy na kawałku trawnika przed biurem, czy wybraliśmy się na całodzienną wyprawę w góry, smaczne przekąski są obowiązkowe!
Jako piknikowy smakołyk coraz popularniejsze stają się tortille. We wnętrzu placka można umieścić warzywa i wszystkie inne składniki, na które akurat mamy ochotę. Tortille z papryką są pyszne i proste do przygotowania!
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek kolendry
- 50 g sera cheddar
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
- Pokrój w paski kolorowe papryki i czerwoną cebulę. Natkę kolendry oraz czosnek posiekaj.
- Podsmaż warzywa i czosnek na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż wszystko do momentu, aż warzywa się zarumienią.
- Dodaj do całości kmin i smaż wszystko jeszcze przez chwilę. Gdy poczujesz aromat przyprawy, dodaj kostkę bulionu, przecier pomidorowy i 2 łyżki wody.
- Duś do czasu, aż płyn odparuje, a warzywa się połączą.
- Warzywa odstaw do schłodzenia.
- Dodaj posiekany pęczek kolendry i starty ser. Całość starannie ze sobą wymieszaj.
- Gotowy farsz rozsmaruj na plackach tortilli i dokładnie zroluj.
- Roladki przełóż na suchą patelnię i podgrzej przez kilka minut z każdej strony, tak by się zarumieniły. Po tym czasie zdejmij tortille, pokrój je na mniejsze części i każdą z nich przebij w poprzek wykałaczką.
- Przekąskę serwuj na zimno albo ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.