Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem

Kto z nas nie zna z dzieciństwa smaku barszczu ukraińskiego czy zupy botwinki? Buraki – ich podstawowy składnik – to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, czasem niestety niedoceniane jak należy. Obchodzony już w najbliższy piątek Dzień Buraka to doskonała okazja, by poeksperymentować w kuchni i uczynić to bordowe warzywo bohaterem naszego menu.

Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem

Składniki na 4 porcje

  • Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) – 4 kromki
  • czerwone buraki – 2 średnie sztuki
  • biała ciecierzyca z puszki – 250 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • tymianek suszony – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • kapary marynowane – 1 łyżka
  • jajka – 4 sztuki

Przygotowanie

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować. Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.

Smacznego!