Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo.
Składniki:
- prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- rydze umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- kurki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr – 1 opak.
- szalotka pokrojona w kostkę – 200 g
- ząbek czosnku – 4 szt.
- śmietana 30 % – 500 ml
- świeży rozmaryn – 1 szt.
- świeży tymianek – 1 szt.
- świeża szałwia – 30 g
- oliwa z oliwek – 50 ml
- czarny pieprz – 5 g
- mąka pszenna – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche.
- Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj ok. 5 minut, aż śmietana zgęstnieje.
- Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr, co podkreśli grzybowy smak i aromat zupy.
- Grzyby gotuj jeszcze razem ok. 3 minut.