Składniki:
Mus z białą czekoladą
- 70 g herbatników
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- ¼ laski wanilii, tylko nasiona
- 200 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
Truskawki (sous-vide)
- 400 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
- 1400-1500 wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka) plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 2 szczypty cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 2 kawałki skórki z pomarańczy (1 x 4 cm), ekologicznej, bez białych błonek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:
Mus z białą czekoladą
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wanilię, roztopić 4 min/50°C/obr. 1.
- Dodać serek kremowy, wymieszać 30 s/obr. 3. Przełożyć do miski z bitą śmietaną, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do szprycy do ciast (patrz wskazówka), odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
Truskawki (sous-vide)
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do dwóch worków strunowych włożyć po połowie odważonych truskawek, dodać po 1 szczypcie cynamonu i 1 kawałku skórki z pomarańczy. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć worki z truskawkami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/80°C.
- Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki z truskawkami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /18 min/80°C. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić do ostudzenia na 10 min, następnie odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie do 6 szklanek lub słoiczków równomiernie rozłożyć rozdrobnione herbatniki i wycisnąć mus z białą czekoladą. Na mus nałożyć schłodzone truskawki i polać sosem powstałym podczas gotowania.
- Truskawki (sous-vide) z musem z białą czekoladą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
Mus z białą czekoladą
- Do czystego i suchego naczynia włożyć pokruszone herbatniki. Odłożyć.
- Do naczynia wlać śmietanę, ubijać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Bitą śmietanę przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Posiekać czekoladę, następnie włożyć ją do garnka.
- Dodać wanilię, roztopić.
- Dodać serek kremowy, wymieszać. Przełożyć do miski z bitą śmietaną, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do szprycy do ciast (patrz wskazówka), odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
Truskawki (sous-vide)
- Odważyć truskawki.
- Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do dwóch worków strunowych włożyć po połowie odważonych truskawek, dodać po 1 szczypcie cynamonu i 1 kawałku skórki z pomarańczy. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia włożyć obok siebie worki z truskawkami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, rozpocząć kąpiel wodną w 80°C przez 18 minut. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić do ostudzenia na 10 min, następnie odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie do 6 szklanek lub słoiczków równomiernie rozłożyć rozdrobnione herbatniki i wycisnąć mus z białą czekoladą. Na mus nałożyć schłodzone truskawki i polać sosem powstałym podczas gotowania.
- Truskawki (sous-vide) z musem z białą czekoladą podawać bezpośrednio