Truskawki z musem z białą czekoladą

Krótki sezon na truskawki trwa w najlepsze. Chociaż susza przyczyniła się do dość wysokich cen owoców, warto wykorzystać najbliższe tygodnie i zadbać o to, by truskawki zagościły w naszych kuchniach.

Truskawki z musem z białą czekoladą.

Składniki:

Mus z białą czekoladą

  • 70 g herbatników
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • ¼ laski wanilii, tylko nasiona
  • 200 g serka kremowego, podzielonego na kawałki

Truskawki (sous-vide)

  • 400 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
  • 1400-1500 wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka) plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 2 kawałki skórki z pomarańczy (1 x 4 cm), ekologicznej, bez białych błonek
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:

Mus z białą czekoladą

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać wanilię, roztopić 4 min/50°C/obr. 1.
  5.  Dodać serek kremowy, wymieszać 30 s/obr. 3. Przełożyć do miski z bitą śmietaną, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do szprycy do ciast (patrz wskazówka), odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.

Truskawki (sous-vide)

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  2. Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do dwóch worków strunowych włożyć po połowie odważonych truskawek, dodać po 1 szczypcie cynamonu i 1 kawałku skórki z pomarańczy. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
  3. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć worki z truskawkami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/80°C.
  4. Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki z truskawkami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /18 min/80°C. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić do ostudzenia na 10 min, następnie odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie do 6 szklanek lub słoiczków równomiernie rozłożyć rozdrobnione herbatniki i wycisnąć mus z białą czekoladą. Na mus nałożyć schłodzone truskawki i polać sosem powstałym podczas gotowania.
  5. Truskawki (sous-vide) z musem z białą czekoladą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Mus z białą czekoladą

  1. Do czystego i suchego naczynia włożyć pokruszone herbatniki. Odłożyć.
  2. Do naczynia wlać śmietanę, ubijać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Bitą śmietanę przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Posiekać czekoladę, następnie włożyć ją do garnka.
  4.  Dodać wanilię, roztopić.
  5. Dodać serek kremowy, wymieszać. Przełożyć do miski z bitą śmietaną, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do szprycy do ciast (patrz wskazówka), odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.

Truskawki (sous-vide)

  1. Odważyć truskawki.
  2. Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do dwóch worków strunowych włożyć po połowie odważonych truskawek, dodać po 1 szczypcie cynamonu i 1 kawałku skórki z pomarańczy. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
  3. Do naczynia włożyć obok siebie worki z truskawkami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, rozpocząć kąpiel wodną w 80°C przez 18 minut. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić do ostudzenia na 10 min, następnie odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie do 6 szklanek lub słoiczków równomiernie rozłożyć rozdrobnione herbatniki i wycisnąć mus z białą czekoladą. Na mus nałożyć schłodzone truskawki i polać sosem powstałym podczas gotowania.
  4. Truskawki (sous-vide) z musem z białą czekoladą podawać bezpośrednio