Kawa bez tajemnic – 10 tajemnic baristy

Bez względu na rodzaj wybranej mieszanki i recepturę serwowanego napoju, o bogatym smaku i aromacie kawy decyduje kilka prostych zasad.

Kawa bez tajemnic. 10 zasad baristy
Kawa bez tajemnic. 10 zasad baristy

Christian Tirro, barista marki Segafredo Zanetti Poland przedstawia 10 kroków, które ułatwią uzyskanie doskonałej kawy.

Zasada nr 1: Trzy wyróżniki espresso

Espresso, najpopularniejszą włoską kawę, przygotowujemy z 7 gramów zmielonej mieszanki i 25 ml wody. Ekstrakcja powinna trwać 25 sekund. Dzięki temu, z ziaren wydobywane są bogate aromaty, kawa zyskuje aksamitną konsystencję, a na wierzchu pojawia się gęsta crema. Prawidłowe przygotowanie espresso to podstawa kawowego kunsztu. Propozycja ta stanowi bowiem bazę do przyrządzenia innych napojów, np. cappuccino czy caffè latte. Dzięki doskonałemu smakowi idealnie skomponuje się z dodatkami takimi jak: mleko, przyprawy czy alkohol.

Zasada nr 2: Woda obowiązkowa

Espresso, nazywane kawową esencją, wyróżnia się intensywnym bukietem i aromatem oraz mocno wyczuwalnymi nutami smakowymi. Aby móc w pełni delektować się taką kompozycją, do filiżanki z kawą dodaje się szklaneczkę wody. Służy ona do przepłukania ust i kubków smakowych po każdym łyku tak, by przez cały czas picia espresso rozkoszować się doskonałym aromatem. Wodę stosuje się także przed wypiciem kawy – by wypłukać substancje smakowe pozostałe po wcześniej zjedzonych potrawach.

Zasada nr 3: Aksamitna mleczna pianka

Zabielane napoje kawowe, takie jak cappuccino, caffè latte, espresso macchiato czy caffe mocha, tradycyjnie komponowane są poprzez połączenie espresso, mlecznej pianki oraz – w zależności od receptury – innych dodatków. Aby cechowały się aksamitną konsystencją, do spieniania warto wykorzystywać mleko schłodzone, o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2%, gwarantujące odpowiednią gęstość i trwałość pianki. Mleko idealne do serwowania powinno osiągnąć temperaturę 60⁰C tak, by kawa pozostała gorąca przez dłuższy czas.

Zasada nr 4: Filiżanka, szklanka lub kieliszek

Właściwe serwowanie napojów kawowych wymaga doboru odpowiedniego naczynia. Klasyczne espresso podajemy w porcelanowej filiżance lub kieliszku o objętości 50-60 ml. Cappuccino serwujemy natomiast w filiżankach 150-180 ml. Warstwowe latte macchiato podawane jest w wysokich szklankach o grubych ściankach, o objętości 220-250 mln. Szklanki sprawdzą się także w przypadku kaw mrożonych – wtedy dodajemy również słomkę. Inny sposób podania stosuje się natomiast dla napojów z dodatkiem alkoholu – serwujemy je w eleganckich szklankach lub kieliszkach z grubego szkła na nóżce.

Zasada nr 5: Filiżanka zawsze podgrzana

Aby umożliwić delektowanie się bogatym smakiem kawy, przed jej podaniem należy lekko podgrzać filiżankę. W kontakcie z zimną porcelaną napój może szybko utracić ciepło. Warto więc pamiętać, by filiżanka przy podgrzewaniu uzyskała temperaturę ok. 55⁰C. Pozwoli to wzmocnić doznania smakowe – niezależnie czy serwujemy klasyczne espresso, czy delikatne latte macchiato.

Zasada nr 6: Mielenie ma znaczenie

Z uwagi na różnorodność metod parzenia kawy, warto pamiętać o doborze stopnia zmielenia ziaren względem stosowanej techniki. I tak – przy napoju przygotowywanym w tygielku, powinniśmy wykorzystać mieszankę zmieloną na gładki proszek. Nieco mniej drobne mielenie sprawdza się natomiast w kafetierze. Tradycyjna, włoska metoda przyrządzania espresso w ekspresach ciśnieniowych, wymaga średniego mielenia ziaren. W przypadku ekspresów przelewowych wykorzystuje się zwykle grubiej mieloną mieszankę.

Zasada nr 7: Przechowywanie w specjalnych warunkach

O bogatym aromacie i smaku parzonej kawy decyduje także odpowiednie przechowywanie ziaren. Aby mieć pewność, że pomimo otwarcia opakowania, mieszanka długo zachowa świeżość, należy trzymać ją w fabrycznej torebce spiętej klipsem i tak przygotowaną schować do szczelnego pojemnika. Ten zaś należy umieścić w szafce tak, by nie była ona narażona na działanie wilgoci czy promieni słonecznych.

Zasada nr 8: Czystość to podstawa

Nie bez znaczenia dla smaku kawy ma także czystość akcesoriów, służących do jej przygotowania. Kawowe ziarna zawierają olejki aromatyczne o silnym zapachu. Jeśli w młynku lub ekspresie pozostawimy resztki surowca, mogą one zepsuć smak następnej przyrządzanej porcji kawy. Ten sam problem dotyczy dyszy lub osobnego urządzenia spieniającego mleko. Ważne więc, aby po każdej zaparzonej porcji kawy, pamiętać o wyczyszczeniu wykorzystywanego sprzętu.

Zasada nr 9: Kawowe dodatki

Aromatyczna kawa doskonale komponuje się z wyważonymi dodatkami deserowymi. Aby mieć pewność, że podkreślą one, a nie zdominują smak napoju, warto wybierać propozycje bez ciężkich kremów czy polew. Sprawdzonymi produktami jest gorzka czekolada, korzenne ciasteczko czy migdały oprószone kakao.

Zasada nr 10: Alkoholowe wzmocnienie

Wśród rozgrzewających propozycji kawowych, dużą popularnością cieszą się napoje z dodatkiem alkoholu. Takie kompozycje wymagają jednak odpowiedniego dopasowania mieszanki do trunku i wyważenia proporcji. Słodkie alkohole, np. likiery, dobrze sprawdzą się jako uzupełnienie kaw z przewagą szlachetnej Arabiki. Wytrawne trunki łączy się zwyczajowo z mieszankami o większej zawartości nieco ostrzejszej w smaku Robusty. Pamiętajmy, że przy przyrządzaniu takich kaw, alkohol ma być jedynie dodatkiem. Do napoju powinniśmy wlać więc tylko kilka jego kropel.