Kurczak bardzo często gości na naszych stołach. Jego tradycyjne wersje: pieczony, smażony czy duszony w warzywnej potrawce, możecie łatwo wzbogacić o głęboki, musztardowy smak. Osobom lubiącym nieco pikanterii w kuchni i ceniącym łatwość przygotowywania dań, rekomendujemy wyjątkowy przepis na udka w musztardzie pieczone na ostro.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 kg podudzia z kurczaka
- 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj miód, płatki, musztardę i przyprawę do mięs. Dla większej ostrości możesz dodać łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
- Obtocz mięso w mące i marynacie.
- Wyłóż papierem do pieczenia żaroodporne naczynie.
- Do przygotowanego naczynia przełóż udka i piecz przez około 50 minut pod przykryciem w temperaturze 250˚C.
- Odkryj naczynie i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.