Błyskawiczne pancakes

Śniadania na słodko mają nie jednego fana. Naleśniki i placuszki są bardzo dobrze znane na polskim gruncie, natomiast coraz większą sławę zyskują amerykańskie „pankejki”.

Błyskawiczne pancakes

Puszysta struktura ciasta i niebanalny sposób podania zagwarantują niezapomniany smak z pewnością trafią w gust małych smakoszy. Połączenie tych mini naleśników z ulubionym dżemem, owocami lub – jak na amerykańskie danie przystało – syropem klonowym, sprawi, że dobrze rozpoczniemy dzień.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka (M)
  • 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • 350 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 łyżka Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • miód lub syrop klonowy
  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło.
  2. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą, mleko i roztopione masło.
  3. Wszystko wymieszaj mikserem.
  4. Małą patelenkę rozgrzej, posmaruj odrobiną masła i wlej łyżkę stołową ciasta.
  5. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza przewróć placek na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.
  6. W ten sposób usmaż wszystkie placki. Podawaj polane miodem lub syropem klonowym i posypane ulubionymi owocami.