Puszysta struktura ciasta i niebanalny sposób podania zagwarantują niezapomniany smak z pewnością trafią w gust małych smakoszy. Połączenie tych mini naleśników z ulubionym dżemem, owocami lub – jak na amerykańskie danie przystało – syropem klonowym, sprawi, że dobrze rozpoczniemy dzień.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka (M)
- 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- 350 ml mleka
Dodatkowo:
- 1 łyżka Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- miód lub syrop klonowy
- owoce
Sposób przygotowania:
- Roztop masło.
- Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą, mleko i roztopione masło.
- Wszystko wymieszaj mikserem.
- Małą patelenkę rozgrzej, posmaruj odrobiną masła i wlej łyżkę stołową ciasta.
- Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza przewróć placek na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.
- W ten sposób usmaż wszystkie placki. Podawaj polane miodem lub syropem klonowym i posypane ulubionymi owocami.