Powszechnie dostępne są różne ich rodzaje – bogaty wybór mamy zarówno pod względem ich smaku, koloru, jak i wielkości. Mimo wszystko, cały czas spożycie warzyw jest za niskie. A szkoda, ponieważ posiadają wiele witamin, błonnika, a także minerałów. Jak je więc przygotować, aby wszystkim smakowały?
Warzywa powinny gościć każdego dnia na naszym talerzu. Co więcej warto, aby zajmowały aż połowę jego powierzchni. Tylko ½ powinna z kolei należeć do mięsa czy dodatków skrobiowych. Dietetycy zalecają jedzenie nawet ok. 0,5 kg warzyw dziennie. Często jednak, rezygnujemy z ich spożycia na rzecz wspomnianego wcześniej mięsa, nabiału, makaronów czy pieczywa. Jest jednak wiele sposobów na to, aby podkręcić smak warzyw za pomocą przypraw i sosów. Dzięki temu osoby, które do tej pory spożywały je z niechęcią, z przyjemnością zjedzą całą ich zalecaną dzienną porcję.
Grzanki z serem i warzywami
Doskonałym sposobem na złagodzenie intensywnego smaku warzyw jest dodanie do nich sera. Taki patent doskonale sprawdzi się przy zapiekankach i grzankach.
Składniki:
- Pieczywo
- Żółta i czerwona papryka
- Czosnek
- Oliwki
- Kilka plastrów sera mozzarella
- Dressing włoski Kühne
- Tymianek, bazylia
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Papryki myjemy i kroimy.
2. Czosnek obieramy i również kroimy w plasterki, podobnie postępujemy z oliwkami.
3. Na kromki pieczywka kładziemy po plasterku sera i pokrojone warzywa.
4. Każdą grzankę doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami oraz polewamy dressingiem.
5. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.