Ormiański chłodnik z ryżem

Na pyszny letni obiad, proponujemy zaskakujący chłodnik prosto z Armenii. Podawany z białym ryżem jest idealnym pomysłem na lekki posiłek.

Ormiański chłodnik z ryżem

Składniki:

  • 100g ryżu białego marki Halina
  • 400g jogurtu
  • 1 ogórek
  • 100ml wody
  • 100g lodu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny.
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jogurt, wodę i lód zblendować w mikserze. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać.
  4. Wszystkie składniki wymieszać razem.
  5. Podawać z ryżem, ogórkiem i skropione sokiem z cytryny i oliwą.