Warzywne sakiewki

W sobotnie popołudnie chcecie podać coś wyjątkowego? Warzywne sakiewki ucieszą zarówno oczy, jak i podniebienie.


Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,2 szklanki wody mineralnej
  • 30 ml oleju
  • 1 szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżeczki Curry KnorrNadzienie:
  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula biała
  • 1 puszka marchewki z groszkiem
  • 100 g pieczarek
  • 0,5 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 20 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie ostudź je, obierz oraz pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm.
  2. Zrób ciasto na naleśniki. W tym celu wymieszaj na jednolitą masę: mleko, mąkę, jajka, wodę, szczyptę soli, olej i przyprawę Curry Knorr. Z gotowego ciasta, usmaż naleśniki.
  3. Pokrój pieczarki w ósemki, a cebulę w kostkę. Przesmaż warzywa na gorącej oliwie z oliwek. Do całości wrzuć marchewkę z groszkiem, kawałki ziemniaków oraz posyp przyprawą Curry Knorr i kminem rzymskim.
  4. Pokrusz jedną sztukę Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr i dopraw nią nadzienie. Do farszu możesz również dodać sól i pieprz wedle uznania. Wszystko wzbogać posiekanym pęczkiem kolendry i dokładnie wymieszaj.
  5. Nałóż na naleśniki po jednej łyżce nadzienia. Uformuj z nich sakiewkę i zwiąż ją szczypiorkiem, sparzonym wcześniej we wrzątku. Danie możesz podać z mixem sałat z sosem czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu.