Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak, który uzyskuje się za sprawą wołowego bulionu i dodatku białego wina. „W tym daniu cebula jest skarmelizowana, co w jeszcze większym stopniu wydobywa z niej aromat.
Zupa ta swój niezwykły smak zawdzięcza także przyprawom – warto dodać tro-chę tymianku, czosnku czy ziela angielskiego”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „W połączeniu z grzankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. A dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem”, dodaje. Dla osób, które preferują nieco łagodniejszą wersję, poleca się przygotowanie zupy z młodej cebuli.
czas przygotowania: 60 minut
ilość osób: 4
Składniki:
- 4 cebule
- 1 Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 szt.
- 3 ząbki czosnku
- 4 tosty
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 150 g sera żółtego
- 1 szczypta szałwii i tymianku
- 1 łyżka mąki
- cukier do smaku
- tłuszcz do smażenia
- 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
2. Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.
3. Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.
4. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.
5. Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.
6. Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 min., podawaj do zupy.
7. Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr, by nadać daniu wyrazisty smak, cały czas mieszając.