Węgierskie langosze

Nieskomplikowane gotowanie cieszy się coraz większym powodzeniem, ale rezygnowanie z kulinarnej finezji wcale nie musi oznaczać zawężenia smakowych horyzontów. Apetyczną i zaskakująco prostą propozycją są węgierskie langosze.

Węgierskie langosze

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 1 świeża papryka żółta
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
  • sól do smaku
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 30 g drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • olej do smażenia
  • 350 g sera aldamer

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek
  2. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut
  3. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować
  4. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać
  5. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki
  6. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zrobić ciasto
  7. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut
  8. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
  9. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem

Smacznego!