
Marzymy, by w domu czekał na nas gorący obiad. Doskonale sprawdzą się w tej roli rozgrzewające gulasze – z mięsem i warzywami, takimi jak ziemniaki czy fasolka szparagowa, która jest bogata w cynk, selen i żelazo.
Przepis na rozgrzewający gulasz warzywny
Składniki:
- 100 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- 3 opakowania kaszy gryczanej w torebce
- Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz
- pomidory pelatti z puszki
- mleko kokosowe
- 2 łyżki curry madras
- papryczka chilli
- marchewka pokrojona w półplastry i ugotowana
- 2 średnie cebule
- mała cukinia
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g różyczki kalafiora lub brokuła
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- ząbek czosnku
- łyżeczka kuminu rzymskiego
- laska cynamonu
- 3 sztuki goździków
- 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 200 ml jogurtu naturalnego
- pęczek kolendry
- 20 g świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
- W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż cynamon i goździki. Smaż je chwilę, następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę cebulę, posiekany czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj kmin rzymski i curry. Przyprawy smaż za zaczną przywierać do dna garnka.
- Dodaj wtedy pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz Knorr Naturalnie smaczne – nada on potrawie odpowiedniej konsystencji oraz poprawi smak potrawy.
- Do powstałego sosu dodaj pozostałe warzywa: fasolkę szparagową, ciecierzyce, różyczki brokuły lub kalafiora, marchew, mrożony zielony groszek i starty imbir. Całość gotuj jeszcze około 10 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Warzywny gulasz podawaj z kaszą i jogurtem posypany obficie posiekaną natką kolendry.
Smacznego!