Składniki:
- 2 ogórki
- 300 ml jogurtu greckiego
- 1 Bulionetka warzywna (np. Knorr)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koperku
- 115 g orzechów włoskich
- 1 szczypta soli do smaku
- 1 szczypta mielonego pieprzu czarnego z Wietnamu (np. Knorr)
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- 400 ml wody
Sposób przygotowania:
- Bulionetkę zagotuj z 400 ml wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
- Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.
- Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.
- Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny.
- Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.