Lista cudownych właściwości granatu zdaje się nie mieć końca. Granat nie bez powodu nazywany jest rajskim owocem, a także eliksirem życia i zdrowia. Wśród roślin spożywanych przez człowieka, to właśnie on zawiera najwięcej antyutleniaczy, odpowiedzialnych za eliminację wolnych rodników, czyli atomów lub grup atomów, powodujących uszkodzenie organizmu na poziomie komórkowym. Jego składniki przeciwdziałają chorobom serca, wzmacniają naczynia krwionośne, odmładzają, poprawiają przepływ krwi, a nawet spowalniają postęp demencji, wywołanej chorobą Alzheimera. Zawarte w granatach fitoestrogeny łagodzą objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i menopauzą u kobiet. Witaminy A, C, B i E, potas, selen, miedź, cynk, krzem i beta-karoten sprawiają, że włosy stają się błyszczące, a skóra wygląda na zdrowszą. Sok z granatu łagodzi także stany zapalne, działa antynowotworowo oraz jest afrodyzjakiem, zwiększając ochotę na fizyczną bliskość. Co więcej, ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, lecz także na psychikę – zalecany jest osobom zestresowanym, zapracowanym i wiecznie w pośpiechu, aby uspokoić skołatane nerwy i nabrać do życia nieco więcej dystansu.
Granat, z uwagi na swoje cenne właściwości, ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców. Sok z owoców granatu uważany jest za najbardziej wartościowy spośród wszystkich soków naturalnych, dostępnych na rynku. Oczywiście można go przygotować w domu, ale ze względu na budowę owocu granatu, jest to dość czasochłonne i wymaga wprawy. Warto więc sięgnąć po soki, które dostępne są w sklepach. Przy wyborze właściwego soku należy jednak zwrócić uwagę na parę istotnych kwestii, które pozwolą nam zakupić prawdziwie wartościowy produkt a nie zwykły, pozbawiony cennych składników napój, zwodzący swoją nazwą. Przy wyborze właściwego produktu należy zwrócić uwagę na jego skład i pochodzenie. Wartościowy sok to tylko taki, który przygotowany jest w 100% ze świeżych owoców, nie zaś z zagęszczonych koncentratów. Mało wartości znajduje się także w nektarach czy napojach, które praktycznie nie zawierają pożytecznych substancji. Tylko sok ze świeżych owoców, tłoczonych na zimno i bez pośpiechu, zachowuje pożądane wartości odżywcze, wyrazisty, aromatyczny smak granatów i ich piękny, głęboki, rubinowy kolor. Bardzo istotne jest również, aby sok butelkowany był bezpośrednio po tłoczeniu i znajdował się w butelce z ciemnego szkła, które chroni cenną zawartość przed promieniami słońca – dodaje Katarzyna Barwińska.
Ekstrakt z owoców granatu pełni także ważną rolę również w branży kosmetycznej, przede wszystkim ze względu na rewelacyjny wpływ tych owoców na kondycję cery. Granat poprawia jej ukrwienie i koloryt, działa bakteriostatycznie i ściągająco, przyczynia się do wzrostu elastyczności i jędrności skóry, a także aktywuje procesy jej regeneracji.
Jedzenie świeżych owoców granatu zalecane jest natomiast w przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy. Można je dodawać nie tylko do sałatek czy deserów, lecz również do mięs – słodko-rześkie nasionka fenomenalnie podkreślają ich smak. Wybierając granaty, zwróćmy uwagę przede wszystkim na ich wielkość oraz kolor – najsłodsze i najlepsze ziarenka znajdziemy w owocach dojrzałych, miękkich, o ciemnej barwie i błyszczącej skórce.