Świąteczne marynaty do mięs – wyjątkowe przyprawy na wyjątkowy czas

Świętowanie w gronie najbliższych nie może obyć się bez smakowitych mięs, przygotowywanych najczęściej w marynacie, której główną bazę stanowią olej i starannie wyselekcjonowane przyprawy.

Świąteczne marynaty do mięs – wyjątkowe przyprawy na wyjątkowy czas

To właśnie dzięki ich dodatkowi nawet najzwyklejsze mięsa zyskują niepowtarzalnego, wyrazistego smaku i aromatu, zachęcając każdego gościa do ich wypróbowania.

Czym właściwie są marynaty i skąd wzięły się w polskiej kuchni?

Marynaty do mięs z nazwy zna i kojarzy każdy z nas. Nie każdy jednak wie, skąd się wzięły i w jaki sposób prawidłowo je przygotowywać, aby przyrządzone dania były najsmaczniejsze. Marynaty są nieodłącznie związane z polską kuchnią i tradycją kulinarną – korzystały z nich nasze prababcie, babcie i mamy. My także, pomimo rozwoju technologii i nowoczesnych rozwiązań, nadal chętnie sięgamy po tradycyjne przepisy, dzięki którym oczarujemy rodzinę i gości.

Pierwsze znane na ziemiach polskich marynaty pojawiły się wraz z ekspansją Turków w XV w. To właśnie temu ludowi zawdzięczamy bogate, najczęściej bazujące na miodzie marynaty mięsne, które nadawały daniom mięsnym niepowtarzalnych walorów smakowych. Najprostsze, tworzone dziś marynaty bazują natomiast głównie na oleju lub oliwie z oliwek oraz przyprawach dobranych do specyfiki konkretnego gatunku mięsa. Takie marynaty do mięs są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a gwarantują niesamowity smak przygotowywanych potraw.

Co istotne, polska kuchnia sama w sobie w dużej mierze bazuje na typowo mięsnych daniach, nic więc dziwnego, że marynaty grają w niej pierwsze skrzypce. Oprócz nadawaniu mięsom bardziej wyrazistego smaku i aromatu, marynaty pełnią jeszcze jedną istotną funkcję – ich zadaniem jest niwelowanie niepożądanego zapachu charakterystycznego dla niektórych gatunków mięs.

Świąteczne marynaty do mięs – wyjątkowe przyprawy na wyjątkowy czas
Świąteczne marynaty do mięs – wyjątkowe przyprawy na wyjątkowy czas

Marynaty do mięs – jakie przyprawy warto wykorzystać do ich przygotowania?

W polskiej kuchni chętnie korzysta się z przypraw różnego rodzaju. Ich zadaniem jest nadanie daniom wyrazistszego smaku i aromatu, wyeliminowanie niepożądanego zapachu oraz lepsze dopasowanie potraw do charakteru konkretnej okazji. Marynaty do mięs pełnią bardzo ważną rolę przede wszystkim w okresie świątecznym, kiedy to szczególnie chętnie puszczamy wodze naszej kulinarnej wyobraźni oraz próbujemy swoich sił w przygotowywaniu bardziej wyszukanych potraw. Podczas wykonywania marynaty ogromne znaczenie ma właściwy dobór przypraw, które nadadzą mięsu określonych walorów smakowych.

W polskiej kuchni zioła pełnią bardzo istotną funkcję – podkreślają i wydobywają smak potraw oraz sprawiają, że nawet najzwyklejsze gatunki mięs zyskują bardziej oryginalnego, unikalnego aromatu i ciekawego smaku. Zioła są podstawą każdej marynaty do mięs i zdecydowanie nie możemy się bez nich obyć. Ich dobór zależy jednak od konkretnego rodzaju mięsa.

Planując przygotowanie na święta wyśmienitej karkówki, warto sięgnąć przede wszystkim po sól, pieprz, świeży lub suszony czosnek oraz majeranek. Miłośnicy ostrych smaków mogą pokusić się także o dodatek ostrej papryki chili. Do marynaty do mięsa z kurczaka warto z kolei dodać np. curry, sól i pieprz. Smak wołowiny znakomicie podkreśli dodatek suszonych goździków, kolendry, tymianku oraz jałowca. Do uniwersalnych przypraw, które dobrane we właściwych proporcjach sprawdzą się do praktycznie każdego mięsa, należą natomiast papryka słodka, pieprz cytrynowy oraz czosnek granulowany.

Świąteczne marynaty do mięs – wyjątkowe przyprawy na wyjątkowy czas
Świąteczne marynaty do mięs – wyjątkowe przyprawy na wyjątkowy czas

Dwa sprawdzone przepisy na udaną marynatę do świątecznych mięs

W okresie świątecznym chętnie przygotowujemy bardziej wyszukane mięsa, które idealnie sprawdzają się na rodzinny obiad spożywany w świątecznej atmosferze. Jednym z chętnie wybieranych dań, w bożonarodzeniowych klimatach, jest pieczony antrykot wołowy. Jego przygotowanie wymaga wykonania marynaty – oto jak ją przygotować w szybki i prosty sposób! Do przyrządzenia marynaty potrzebujemy: 3 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżek musztardy rosyjskiej oraz 3 łyżek gotowej mieszanki przypraw Stek z grilla Prymat. Osuszony antrykot należy starannie natrzeć składnikami marynaty i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, kiedy mięso zyska aromat przypraw, można przystąpić do właściwego przygotowywania potrawy. W celu nadania daniu intensywniejszego smaku, można dodatkowo doprawić je odrobiną pieprzu, soli i tymianku.

Innym, wartym wypróbowania daniem mięsnym na święta, jest schab pieczony w ziołach z chrzanem. Jest to znakomita propozycja dla miłośników wyrazistych smaków, która świetnie sprawdzi się serwowana zarówno na ciepło, jak i do wykorzystania na świąteczne kanapki. Kluczem do sukcesu jest oczywiście marynata, którą przygotujemy na bazie następujących składników: 2 łyżek oleju rzepakowego, 3 ząbków czosnku, 1 cebuli i przypraw – pieprzu, papryki słodkiej, majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych. Schab wymaga dłuższego czasu marynowania – najlepiej odstawić go do lodówki na całą noc lub na co najmniej 8 godzin i dopiero po tym czasie upiec w piekarniku.

Te i wiele innych przepisów znajdziesz na DoradcaSmaku.pl