Kakaowe naleśniki nadziewane twarożkiem i bananami, podane w formie niewielkich kawałków, łudząco przypominających sushi. Te i inne nietuzinkowe przekąski znalazły się w kolekcji „Śniadanie ucznia” – zbiorze przepisów dedykowanych urządzeniu Thermomix ®.
Składniki:
Naleśniki kakaowe
- 160 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 2 jajka
- 160 g mleka
- 160 g wody mineralnej, niegazowanej
- 15 g oleju słonecznikowego
- masło, do natłuszczenia patelni
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i kakao, dodać jajka, mleko, wodę i olej, zmiksować 15 s/obr. 6.
- Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło.
- Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.
Składniki:
Nadzienie
- 350 g twarogu, półtłustego
- 100 g jogurtu typu greckiego
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200 g bananów, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jogurt, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać
ponownie 30 s/obr. 5. - Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.
- Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.
Sposób przygotowania (jeżeli nie masz urządzenia Thermomix ®):
Naleśniki kakaowe
- Mąkę, cukier i kakao, jajka, mleko, wodę i olej zmiksować.
- Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło.
- Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
Nadzienie
- Twaróg zblendować z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
- Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.
- Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.