Z czym podają kaszę polskie mamy?

Gryczana na obiad, kuskus w formie sałatki, a manna na deser. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego w ramach 4. edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” wśród polskich matek, mają one konkretne preferencje co do wyboru rodzaju kaszy oraz formy jej podawania i włączania do codziennego jadłospisu.

Z czym według polskich mam kasza smakuje najlepiej? -
Z czym według polskich mam kasza smakuje najlepiej? –

W Polsce dostępnych jest kilka rodzajów kaszy – gryczana, jęczmienna, kukurydziana, jaglana, kuskus, owsiana czy manna. Każda z nich wyróżnia się innymi właściwościami odżywczymi oraz walorami kulinarnymi. Bez względu jednak na jej rodzaj – kasza jest produktem, który powinien być włączony do codziennej diety ze względu na bogactwo naturalnych minerałów i witamin w niej występujących. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, istnieją wyraźne preferencje co do odmiany kaszy i sposobu jej wykorzystania.

Najpopularniejszą kaszą wśród mam jest gryczana (81%), którą najchętniej serwują one wraz z głównym posiłkiem w ciągu dnia (92%). Kasza ta, w takiej formie, najczęściej trafia na stół w towarzystwie mięsa (86%), warzyw (66%) oraz grzybów (40%). Podobnie jest w przypadku jęczmiennej (77%) i jej odmiany pęczaku (74%), które przeważnie występują w charakterze dodatku do dania obiadowego.

Wśród rodzajów kaszy to kuskus jest najczęściej wybierany jako składnik sałatek (43%). Mamy najczęściej łączą go z warzywami (71%), mięsem (62%), natomiast zdecydowanie rzadziej już z owocami (14%), nabiałem (12%) czy bakaliami (12%). Niestety potencjał kulinarny jęczmiennej, a w szczególności pęczaku nie został jeszcze odkryty, gdyż zaledwie 3% mam wybiera go przyrządzając sałatkę.

 
– Lubię odkrywać nowe smaki i łączyć kaszę w sposób niestandardowy. W mojej kuchni serwuję gryczaną na deser, jaglaną do obiadu, a pęczak króluje wśród kolorowych sałatek. Zachęcam wszystkich do przełamywania swoich wewnętrznych przekonań na temat kaszy i wykorzystania w pełni jej potencjału kulinarnego. Co powiecie na pęczak smażony na maśle szałwiowym w towarzystwie chrupiącej rzodkiewki i ciemnych winogron? – pysznie i zdrowo! – zachęca Maia Sobczak, autorka bloga „Qmam kasze”, ambasadorka kampanii.

 
Manna jest zdecydowaną faworytką wśród kasz podawanych w formie deseru (74%). Mamy lubią łączyć ją głównie z owocami (55%), dodatkami – jak np. z czekoladą czy miodem (51%), a także z nabiałem (42%) i bakaliami (36%).

 
Ankietowane mamy, pytane o preferowaną kaszę podawaną jako składnik zupy, najczęściej wybierały jęczmienną (55%), zaś najrzadziej kuskus (11%). Tę pierwszą kobiety najchętniej serwują w formie krupniku. Do domowych wypieków, pasztetów i kotletów najczęściej wykorzystywana jest drobna kasza kukurydziana. Wśród grup produktów, z którymi głównie łączą ten rodzaj kaszy, badane wskazały owoce (36%), warzywa (33%), zaś najrzadziej decydowały się na jajka (12%) i grzyby (10%).