
Lasagne z dynią
Składniki:
- 12 płatów lasagne
- 500 g mięsa mielonego
- Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
- 400 g pomidorów pelatti z puszki
- 150 g suszonych pomidorów
- 100 g tartej mozzarelli
- 50 g pestek dyni
- 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
- pęczek świeżej bazylii
- cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 300 ml mleka
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Dynię zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygni,e obierz kawałki ze skóry.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Do mięsa dodaj pokrojone w drobną kostkę, suszone pomidory, pestki dyni i pomidory z puszki. Całość chwilę gotuj.
- Sos dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne. Poprawi on smak i konsystencję farszu.
W drugim garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Całość smaż aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej, delikatnie złotej zasmażki wlej zimne mleko. - Dodaj szczyptę gałki muszkatowej. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Zagotuj.
- Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego upieczoną dynię.
- W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu na dnie wylej łyżkę – dwie mięsnego farszu. Na farsz ułóż płaty makaronu, na makaron nałóż sporą ilość farszu mięsnego i przykryj go sosem beszamelowym z dynią. Następnie czynność powtórz dwa lub trzy razy do wykorzystania składników.
- Postaraj się aby wierzch lasagni był wykończony żółtym sosem z dyni. Posyp go tartą mozzarellą i dokładnie przykryj folią aluminiową.
- Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 35 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, tak aby ser dobrze się zapiekł.