Do przygotowania wyśmienitych dań wystarczyć może zwykła szynka – wędzona czy gotowana, czy nawet kiełbasa śląska. Taka potrawa smakować będzie doskonale:
Składniki:
- 300 g brukselki
- 500 g ziemniaków
- 1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne
- 1 cebula średnia
- 1 ząbek czosnku
- 500 g kiełbasy – np. śląskiej
- 200 ml 18% śmietany
- 4 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 1 gałązka tymianku
- 50 g tartego parmezanu lub innego sera
Sposób przygotowania:
- Obierz brukselkę z jej zewnętrznych liści i nadetnij na krzyż od strony głąba. Przez około 5 minut gotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź je i przelej zimną wodą.
- Przetnij je dalej na pół, wytnij głąb i porozdzielaj od siebie liście.
- Cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej na patelni Ramie zeszklij. Dorzuć następnie plasterki kiełbasy pokrojone w pół. Przez chwilę smaż je razem, po czym dorzuć tymianek, ziemniaki pokrojone w plasterki i posiekany czosnek. Przez około 2, 3 minuty smaż, mieszając przez cały czas.
- Po upływie tego czasu zalej ziemniaki śmietaną z dodatkiem Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne, która idealnie wkomponuje się w danie i nada mu wyjątkowego smaku.
- Następnie dorzuć liście brukselki i wszystko wymieszaj dokładnie. Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego i z wierzchu obsyp serem tartym.
- Zwiń wszystko w aluminiową folię i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na czas około 35 minut. Po upływie tego czasu folię usuń i przez kolejne 8 minut dopiecz jeszcze zapiekankę, tak aby ser się zarumienił.Smacznego!