
Tort marchewkowo-jabłkowy
Składniki:
- 2 średnie marchewki – 200 gramów
- jabłko – 1 sztuka
- sok z cytryny – 2 łyżki
- kostka do pieczenia – 200 gramów
- cukier – 200 gramów
- cukier waniliowy – 15 gramów
- sól – 1 szczypta
- jajka – 3 sztuki
- mąka pszenna – 200 gramów
- zmielone migdały – 80 gramów
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- twaróg dwukrotnie zmielony – 600 gramów
- cukier puder – 150 gramów
- długa marchewka – 2 sztuki
- cukier – 250 gramów
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sok z cytryny.
- Kostkę do pieczenia Kasia, cukier, cukier wanilinowy i sól utrzyj mikserem. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku, mąkę, migdały, sodę i proszek do pieczenia wymieszaj.
- Dodaj masę owocowo-warzywną i wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut. Jeśli ciasto mocno się przypieka, 15 minut przed końcem pieczenia przykryj je folią aluminiową.
- Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę śmietany. Ciasto wyjmij z formy i przekrój na dwie warstwy.
- Na dolnej części ciasta rozsmaruj połowę kremu, przykryj górna częścią ciasta. Całość posmaruj resztą kremu. Odstaw na 30 minut do schłodzenia.
- Marchewki obierz, pokrój obieraczką do jarzyn w cienkie i szerokie pasy. Zagotuj 150 ml wody i 250 g cukru. W otrzymanym syropie gotuj marchewki kilka minut. Osusz na kratce lub na papierowym ręczniku. Udekoruj ciasto paskami z marchwi.